Autor Wątek: ile będzie planet?  (Przeczytany 7612 razy)

Offline Tomoczak

• Padawan
  • *
  • "Nie od razu Coruscant zbudowali"
    • Dark Side
  • Gildia: AWAKE
  • Klasa: Łowca Nagród - Powertech
  • Nick: Tomoczak PL
  • Serwer: Scepter of Ragnos
Odp: ile będzie planet?
« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 04, 2011, 19:19:14 pm »
ja chciałbym żeby w dodatku był Endor bo tylko go mi brakuje i jeszcze kashyk-wiem że zle napisałem 2 planete.

Offline Ked@r

• Strażnik
  • *
    • Grey Side
  • Nick: Kedar
« Odpowiedź #126 dnia: Kwiecień 14, 2011, 09:05:35 am »
wydaje mi się że nie będą dodawac za dużo planet (głównych quest giverów, sklepów, aukcji, socjal hubów)- jak będzie za dużo będzie się można pogubić, a mózgi które planuja ten cały interes też napewno na to wpadły.
dodawanie nowych instacji - planetka na jedna misję, jakiś asteroid, stacja kosmiczna, księżyc itp. tego napewno nie zabraknie.

Offline Damek

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Letalis
  • Klasa: Żołnierz - Vanguard
  • Nick: Damek
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwiec 17, 2011, 13:56:43 pm »
Ponad 20 planet daje nam na prawdę ogromny świat ToR'a. Bardzo fajnie, różnorodność musi być. :)

Offline Avatarus

• Administrator
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Żołnierz - Commando
  • Nick: Avatarus
  • Serwer: Basilisk Droid
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwiec 17, 2011, 14:16:01 pm »
i to nie będzie koniec, na pewno pojawią się updaty, nowe planety itp.

Offline Damek

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwiec 18, 2011, 11:23:42 am »
Czyżby BioWare chciał zrobić największy świat w grze MMORPG, tym samym dając pstryczka nos twórcom np. WoW'a? :) Jestem przekonany, że gracze z tego powodu by nie płakali :).

Offline Avatarus

• Administrator
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Żołnierz - Commando
  • Nick: Avatarus
  • Serwer: Basilisk Droid
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwiec 18, 2011, 16:23:13 pm »
bioware ma o tyle fajnie w fabularnie dodawanie planety jest banalne, w wowach nie było to takie proste.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Smuggler - Scoundrel
  • Nick: Booster Terrik
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwiec 18, 2011, 17:05:35 pm »
W zasadzie aż się dziwię ,że nie dali bazowo więcej planet  ;D

Tutaj w zasadzie wszystko mamy gotowe, wiele planet jest opisanych w książkach i komiksach. Nie trzeba nic wymyślać i kombinować jak to wrzucić tylko robić i już.

A co fajniejsze jak zechcą to mogliby dodać trochę stacji kosmicznych, takie urozmaicenie . Choćby starożytną stację Exis, na której odbyło się konklawe jedi czy coś nowego.

Generalnie jak to już powtarzałem, mają ogrom możliwości a oni korzystają z dorobku Clone Wars, zamiast iść w nową stronę.

Offline CalmGrahm

• Gildia Sith Empire
  • Strażnik
  • *
    • Dark Side
  • Gildia: Sith Empire
  • Nick: Calm Grahm
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwiec 18, 2011, 17:26:25 pm »
No nie wiem czy Bioware ma łatwiej, faktycznie planety ma podane na tacy, ale już wymyślenie czegoś pomiędzy Knights Of The Old Republic, a filmową sagą Star Wars, aby trzymało się kupy, tzn. wygląd budynków, tereny, technologia, uzbrojenie, klimat, na pewno wymaga bardzo dużo wkładu. Nie można dosłownie skopiować wszystkiego, ale wymyślić coś co będzie pasowało i nie wyprzedzało technologicznie znanego nam uniwersum. Uważam że jest to trudniejsze  od stworzenia terenu/mapy/uniwersum gry World of Warcraft, ponieważ WoW'a tworzy ta sama ekipa, która jest odpowiedzialna za wszystkie części Warcrafta i dobrze zna historie, ten świat (bo sama go wymyśliła, bądź dużą część moim zdaniem zaczerpnęła z warhammer'a).

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwiec 18, 2011, 17:48:11 pm »
I tu widzisz pojawia się problem, ponieważ oni stwierdzili że lepiej pójść w clone wars (kilka tys. lat później) niż w stronę Kotorów (300 lat wcześniej).
Dzięki temu zamiast takich żołnierzy :

mamy takie klony :

To trochę epokowy skok, nie twierdzę że to źle, ale po prostu za mało w tym old republic. Dlatego tak uwielbiałem Kotory, bo pokazywały zupełnie inny okres. Coś dawnego, starożytnego i bardzo nieznanego. To zamiłowanie wiąże się poniekąd z moją pasją historyczną.

A co do kreowania świata, mówiłem że istnieją komiksy.

czy

Jeżeli chcesz to mogę wstawić więcej materiałów. Naprawdę wydaje mi się ,że mając potencjał jaki zawierają komiksy + książki + Knights of the old republic można było stworzyć coś bardziej oryginalnego. A oni za bardzo chcą to upodobnić do clone wars.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 17:53:54 pm wysłana przez Ingen175 »

Offline Damek

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwiec 18, 2011, 18:26:41 pm »
Wojny Klonów są bardziej znane niż odległe czasy KoTORa, co wiąże się z tym, że będzie także wiele graczy, którzy nie grali wcześniej w to wspaniałe cRPG i pierwszy raz widzieliby takich trooperów. No i design armorów klonów jest o wiele bardziej ciekawy i przyciągający, a więc także - dochodowy, niż praktycznie starożytne pomarańczowe stroje żołnierzy. Ja tak to właśnie widzę. ;)

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwiec 18, 2011, 18:38:01 pm »
Widzisz, trzeba trochę inwencji i można coś stworzyć.
O tu np. widać coś o czym zaraz opowiem :
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20071207025618/starwars/images/e/e2/Battle_of_Coruscant_%28Great_Hyperspace_War%29.jpg

Pamiętacie ten filmik o ucieczce sithów i późniejszej odbudowie (
Star Wars: The Old Republic - Timeline 11: Rebirth of the Sith Empire
) ?
Zatrzymajcie na 1:43. Zobaczycie te same statki. To jeden z przykładów że można korzystać z dorobku komiksów i historii o starożytnych jedi.

Akurat ten typ okrętu pojawia się w Wielkich Wojnach Nadprzestrzennych  - a więc 2000 lat przed TOR'em.

To tylko jeden ze smaczków, ale dla mnie jako fana niezwykle ważny. I ja właśnie tak to widzę  :P Czemu nie eksplorować czegoś nowego, tylko po raz kolejny rozwijać znane i nudne. Bo sorry ale po The Clone Wars mnie do reszty zniechęcili wojnami klonów.

Offline CalmGrahm

• Gildia Sith Empire
  • Strażnik
  • *
    • Dark Side
« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 18, 2011, 18:50:01 pm »
Hmm. Serial Clone Wars jest jest targetem dla młodzieży, ale oglądałem go z przyjemnością (wszystkich odcinków jeszcze nie zaliczyłem) pomimo tego, że do trzydziestki brakuje mi trzech lat. Bioware szuka złotego środka, aby zadowolić wszystkich graczy. Nie uważam, że przedstawiona przez Ciebie grafika Żołnierza Republiki jakoś przedstawiała odpowiednika żołnierza armii klonów. Byłem w wojsku i każdy posiada taki sam mundur, jedynie różniący się pagonami, więc jeśli by każdemu żołnierzowi zakryć twarz, to poza wzrostem i masą ciała wyglądali by podobnie (jak klony), tym bardziej w grze mmo, gdzie tysiące graczy grający na pewno będą posiadali na podobnych poziomach taki sam ekwipunek, czy to w WoW, czy innym mmo. Nie da się uniknąć klonów, a czepianie się tego, że "Klony" są znaczącą częścią Uniwersum, jest bezsensowne. Jedynie bym się czepiał tego, gdyby klasie żołnierza niemożna było by ustawić wyglądu twarzy, a po zdjęciu hełmu każdy wyglądał by tak samo.
Co do stacji, czy planet, albo wszystkiego jeszcze nie pokazali, bądź po prostu bardzo skupiają się na rzeczach znanych i bardzo związanych z czymś pomiędzy KOTOR, a Sagą (czymś co większej masie ludzi kojarzy się ze SW, najwięcej filmów i gier trafia do odbiorców, niestety komiksy poza Ameryką, nie są tak popularne).
Zresztą filmik o ucieczce sithów i późniejszej odbudowie przedstawia wydarzenia, które działy się przed ToR, a w późniejszej części widać projekty nowych statków, wiec dziwne gdyby np. w drugiej wojnie światowej nagle zaczęli używać np. żaglowców typu galeon i uważać, że zwojują nimi świat.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 18:59:31 pm wysłana przez CalmGrahm »

Offline Damek

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 18, 2011, 19:01:22 pm »
No, no, jeśli sam to dostrzegłeś Ingen to jesteś bardzo spostrzegawczy :D.

Jeśli BioWare skupiłoby się na tworzeniu odzwierciedlenia historii starożytnej Star Wars pod postacią gry MMO, to młodsi gracze - ci, którzy nie mieli styczności z komiksem, będą pytali "Co to jest? Pierwszy raz coś takiego widzę! To mają być żołnierze? Gdzie zbroje klonów?". Z kolei fani, którzy znają historię SW byliby wniebowzięci. No ale cóż, ciężko będzie wszystkich zadowolić.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 18, 2011, 19:06:55 pm »
Aha, nie domyśliłeś się o co mi chodzi. Wiem ,że w armii każdy jest taki sam.

Z klonami chodzi mi o to ,że ich pancerze są zaskakująco podobne do tych jakie nosili żołnierze klony. A różni ich kilka tysięcy lat ?
Przy Kotorze mogli stworzyć genialne pancerze dla sithów :

czy

A tu muszą kopiować te które nosili żołnierze klony ?
Chodzi mi o to ,że jak na old republic to jest tu mało old republic a za dużo clone wars.
A ja jak mówiłem lubuję się w takich smaczkach i eksplorowaniu nieznanego.
Ale to tylko moja skromna opinia, mam nadzieję ze nikomu nie przeszkadza  :)

Ps. Jestem spostrzegawczy, bo czytałem wszystkie komiksy  :) i cholernie zwracam uwagę na wszystkie tego typu sytuacje. A co do młodych, wiesz też bylem (i wydaje mi się że jestem młody XD ), Kotor to 2003 , miałem wtedy 11 lat i jakoś wcale mnie nie przeraził ten świat, nie pytałem gdzie droidy, Anakin czy coś. Wręcz odwrotnie, wciągnął tym nieznanym, był po prostu fajny i nowy.
Może powinienem zostać Indianą Jonsem ?  ;D

Offline Damek

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 18, 2011, 19:15:38 pm »
Oczywiście nikomu nie przeszkadza Twoja opinia, a ja ją podzielam. Myślę, że jednak decydującym czynnikiem, dla którego stworzono takie a nie inne armory przypominające clony jest marketing - lepiej się sprzeda taki odpicowany Trooper niż Trooper odziany w szaty i pomarańczową czapę :).

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 18, 2011, 19:22:53 pm »
Well, można krzyżować szaty i odpicowany armor.
To tak jak z jedi knightem, w Kotorach nie mógł jedi nosić ciężkich pancerzy bo to ograniczało jego ruchy i spowalniało go, a tutaj ma to w nosie.
2 skrajności, a jak by to połączyć.

A marketing to już zupełnie inna sprawa, i tu niestety moje argumenty tracą na sile.

Offline CalmGrahm

• Gildia Sith Empire
  • Strażnik
  • *
    • Dark Side
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 18, 2011, 19:55:45 pm »
Nie przeszkadza mi Twoja opinia Ingen175, szanuje ją , ale lubię podyskutować.

Temat jest o planetach, wiec uważam, że jest ich naprawdę bardzo dużo i wedle zapewnień twórców swoją skalą przytłaczają niejedno cRPG stworzone przez to studio.

Co do wypowiedzi Ingen175 uważam, że Imperium zapożyczyło przedstawione przez Ciebie pancerze od Mandalorian, czyli najlepszych żołnierzy jakich można spotkać w Uniwersum SW, których potomkiem jest/był Jango Fett łowca nagród (ojciec wszystkich klonów), oraz doskonała jego kopia/klon czyli łowca nagród Boba Fett. Więc piszesz o Żołnierzach republiki, podajesz zbroje żołnierzy Sitch i Mandalorian za przykład tego, że żołnierze Republiki z ToR'a są kopią tych z Clone Wars? Ja uważam, że te zbroje Mandalorian/Sith ewoluowały w to co posiada Bounty Hunter w grze ToR, a historia Mandalorian/Łowcy Nagród jest bardzo związana z klonami Republiki, a później Klonami Imperium, więc co Bioware kopiowało?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 20:00:34 pm wysłana przez CalmGrahm »

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 18, 2011, 20:17:32 pm »
Znów muszę prostować. Generalnie pancerz jest pancerz, zakrywa to i owo. Niemniej jedne wyglądają jak te klonów, inne jak sithów.
Tu masz przykładowe mandaloriańskie :

Czy nawet pancerz mandalora

Widać pewne istotne różnice. Nie wiem czemu wszyscy czepiają się mandalorian i ich pancerzy, co to nikt inny zbroi nie nosi/robi ? Mamy różne kultury również nastawione na produkcję militariów - np. Verpini.  Mandalorianie pierwsi zbroi nie skonstruowali, nie wymyślili jej też. Zasadniczo mają dwie bardzo ważne rzeczy wyróżniające ich - hełm z wizjerem w kształcie litery T (i takie mają klony oraz atakowany przeze mnie żołnierz republiki) oraz genialny materiał jakim jest beskar.
Natomiast zbroje wykonuje wiele różnych kultur, a mówienie w przypadku sithów o czerpaniu z pancerzy mandalorian jest pewnym nadużyciem  (brak T, no i odmienność kształtu).

Zasadniczo rozchodzi się o to ,że pancerze żołnierzy republiki wyglądają jak klonów (a te są kopią pancerzy mandalorian), tu jest dobry przykład - drugi klon od prawej :
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 20:22:03 pm wysłana przez Ingen175 »

Offline CalmGrahm

• Gildia Sith Empire
  • Strażnik
  • *
    • Dark Side
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 18, 2011, 20:54:21 pm »
Dobrze, jeśli chodzi o odmienność pancerzy Sith i pancerzy Mandalorian niech będzie je różniło to że są wykonane z innego materiału. Wykonanie z innego materiału nie przeszkadza w zapożyczeniu pewnych elementów, np. pomijając w twoim wypadku, hełm z wizjerem w kształcie litery T (jak wiadomo nasza historia nie dopuściła, aby wszystkie wojska posiadały taki sam ekwipunek, jedynie posiadały nieznaczne różnice/modyfikacje), reszta przyznaj jest bardzo podobna, tak samo jak uzbrojenie zwykłego żołnierza. I kolejny raz podajesz najpierw przykłady z KOTOR, a następnie z CW. Zresztą operujesz tylko na jednym przykładzie zbroi Żołnierza Republiki. Obejrzyj jeszcze raz Rozwój Zbroi Żołnierza republiki, nie wszyscy posiadają w hełmach wizjer typu T, a Mandalorianie odegrali bardzo istotną rolę w Świecie SW.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwiec 18, 2011, 21:03:43 pm »
Podaję przykład ponieważ zależy mi na tym by gra była mniej clone wars a bardziej kotor.
I nadal widzę parcie na mandalorian. Czyli co ? Każdy pancerz jest już mandaloriański, lub ma zapożyczenia ?
Zbroje są i muszą być podobne, bo mają chronić a nie wyglądać. Chodzi jednak o pewne cechy które wyżej podałem.

I nie mogę podać ci innego przykładu niż żołnierz republiki, ponieważ żaden inny nie istnieje. Czy raczej go nie pokazano.
Jeżeli sobie życzysz mogę wstawić kilka obrazków z Tales of the Jedi prezentujących innych żołnierzy republiki.

A co do uwagi : " Obejrzyj jeszcze raz Rozwój Zbroi Żołnierza republiki, nie wszyscy posiadają w hełmach wizjer typu T" - operuję na moim guście oraz guście znajomych, którzy jak zobaczyli concept arty a potem już normalne screeny zauważyli duże podobieństwo do ery klonów. Tymczasem podobieństwo do dziejących się 300 lat wcześniej wojen mandalorian i wojen z Malakiem i Revanem jest niewielkie. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to.

Offline CalmGrahm

• Gildia Sith Empire
  • Strażnik
  • *
    • Dark Side
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwiec 18, 2011, 21:27:55 pm »
Czyli możesz rozważyć to, że Clone Wars zapożyczyło pewne elementy od Star Wars The Old Republic? To jest prawie tak jak łączy się trzecia cześć filmowej sagi z czwartą, w momencie kiedy nowy Anakin, czyli Darth Wader powstaje, wszystko wydaje mi się jednak trochę starsze od tego co widziałem w 1,2 i 3 części, a zarazem próbuje to nawiązać do 4,5 i 6 części. Tak samo wydaje się mi jest z twoim porównaniem TOR'a do Clone Wars, jest technologicznie w pewnym przykładzie podobnie. Fakt faktem, ale już byś na pewno nie uważał tego za gwiezdne wojny gdyby nagle jedi przestali używać mieczy świetlnych, a na zasadzie jakiegoś tam rozwoju i technologi wymyślili coś innego. Pewne rzeczy są ikoną, symbolem, dlatego twórcy nie mogą ich porzucić, tak samo zbroje żołnierzy, miecze świetlne, łowcy nagród, przemytnicy, są to ikony, cechy charakterystyczne dla danego uniwersum.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 18, 2011, 21:42:27 pm »
Zeszliśmy bardzo daleko.
A w ogóle to jedi zanim biegali ze znanymi nam mieczami świetlnymi to mieli je na bateriach przyczepionych u pasa (i od tegoż pasa do rękojeści ciągnął się kabel) a jeszcze wcześniej używali ich tylko do ceremonii. Tak samo było z innymi rzeczami. I jak mówiłem są komiksy opisujące dawne czasy, gdzie jedi nie koniecznie biegali z mieczami a jednak to star warsy - bo mają pewien ponadczasowy element - moc.

I rozumując twoim tokiem myślenia można by wszędzie wklejać Stormtrooperów bo to ikony, a czy to old republic czy era Yuzhan Vongów to bez znaczenia.

Chodzi mi o to ,że jak coś się nazywa The Old Republic, to niech będzie old a nie wygląda jak coś co będzie za 3000 lat.

A rozważanie czy Clone Wars zapożyczyło elementy z Tor'a jest błędne, bo pierwsza została wymyślona Saga a dopiero potem ktoś wpadł na pomysł by się powoli cofać w przeszłość.
A między 3 i 4 częścią mija 20 lat (star warsowych), a starsze wydaje ci się dlatego że robiono filmy w innych epokach. Postęp kina był ogromny, kiedyś oni ręcznie wykonywali te floty z VI części, a dziś siada grupa grafików i programistów i robi ci wszystko o wiele lepiej - bo ma takie możliwości.

A mówienie ,że zbroja jest ikoną jest dziwne. Bo ten pancerz klonów został po 2 latach zamieniony na pancerze szturmowców. Rebelianci biegali w swoich pancerzach, a potem Yuzchanie w swoich.

I ile razy mam tłumaczyć ,że to tylko moje oczekiwania i subiektywne oceny, natomiast podobieństwo tych dwóch żołnierzy, których dzieli 3 tysiące lat jest duże i mnie po prostu irytuje. 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 21:47:29 pm wysłana przez Ingen175 »

Offline Hiobe

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Nick: Hiobe
« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 06, 2011, 16:57:26 pm »
znalazłem ciekawy filmik przedstawiający światy w swtor... stare ale czymś czas zajmować trzeba :P - jest pl tłumaczenie!
[Star Wars: The Old Republic] Diverse Worlds (napisy PL)
"This Jedi will play an important part in the battles to come. Truly, she will be strong — a luminous being is she." - Jedi Master Ood Bnar

Offline Maze

• Dowódca
  • *
    • Grey Side
  • Gildia: Internal Order
  • Nick: Maze Khaal
« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 07, 2011, 14:24:08 pm »
Raze, nie zupełnie. To nie jest tak, że każda klasa ma swoją planetę początkową, ale postacie używające mocy rozpoczynają na jednej, a postacie używające blastera na innej. Czyli w sumie 2 startowe planety na stronę konfliktu. Chyba że nas czymś jeszcze zaskoczą, bo nic nigdy nie wiadomo :)

Napisałeś niemal to samo co ja. Każda klasa ma swoją planetę na której rozpoczyna swoją przygodę. Nazwa "Origin Worlds" mówi sama za siebie.

Nie ujawnią więcej planet, chyba, że zdecydują się na oficjalną kartę dla Telos w przestrzeni Sith. Piszę o tej planecie, ponieważ była na mapie galaktycznej na PAX. O dziwo nie było tam Dromund Kaas.

http://media.dhcdn.com/2011/03/2952/2952-1020x700.paxspcomdiss6.jpg

Offline Dash

• Strażnik
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Eternal Vigilance
  • Nick: Dash Foda
« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 31, 2011, 16:39:50 pm »
500 światów do 2025 roku, jeżeli wierzyć temu newsowi  :D

http://www.miastogier.pl/news,pc,17756.html

Nasz strona na Google +1