Autor Wątek: ACTA  (Przeczytany 859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Letalis
  • Klasa: Jedi Consular - Shadow
  • Nick: Set Gast
  • Serwer: Basilisk Droid
Odp: ACTA
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 27, 2012, 22:03:12 pm »
Dzisiaj deportowano właściciela jakiejś społecznościówki z Anglii, także coś się dzieje... Jakaś walka z piractwem się zaczeła, ostatnio megaupload. Jestem ciekaw co będzie z nim i z innymi dalej. Podobno na jego stronie użytkownicy wymienili się linkami... nie wiem dokładnie jeszcze o co poszło. Jeżeli coś więcej Wam wiadomo to piszcie.

Offline Remas

• Rycerz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Internally Invictus
  • Klasa: Żołnierz - Vanguard
  • Nick: Remas
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 27, 2012, 22:11:08 pm »
Udostępniał na swoim serwisie linki, które zawierały możliwe materiały do ściągnięcia (nie posiadał ich na serwerze). USA wystąpiło o ekstradycję jegomościa, na podstawie przepisów o łamaniu praw autorskich. Z tego co wiem UK nie podjęło jeszcze żadnej decyzji.

PS Ingen może to co mówisz jest prawdą i nie ma się co bać, może... Nie chodzi tylko o zamykanie internautom gęby, istnieje również (co pewnie dobrze znasz) problem domniemania niewinności, które ACTA wdeptuje w ziemię.  Mnie jednak cieszy, że w końcu ludzie pokazali jaka w nich drzemie siła i że rząd nie może podejmować każdej decyzji bez możliwych przyszłych konsekwencji. Dlatego też wspieram i będę wspierał ten protest do końca.

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 27, 2012, 22:26:33 pm »
Mnie osobiście postawa przedmówcy bardzo się podoba również nie pozostaję bierny.
Serdecznie pozdrawiam i dzięki za info!

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Smuggler - Scoundrel
  • Nick: Booster Terrik
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 28, 2012, 00:41:24 am »
ACTA to sobie może. Masz 3 dokumenty które sprawiają ,ze ACTA nic nie może :
- Art. 11 ust. 1 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka :" Każdy człowiek oskarżony o popełnienie przestępstwa ma prawo, aby uznawano go za niewinnego dopóty jego wina nie zostanie mu udowodniona zgodnie z prawem podczas publicznego procesu, w którym miał wszystkie gwarancje konieczne dla swojej obrony."
- Konstytucja RP (stojąca ponad wszelkim prawem w RP, jako akt o najwyższej mocy prawnej) : "każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu"
- Art. 5 Kodeksu postępowania Karnego - " Oskarżonego uważa się za niewinnego, dopóki wina jego nie zostanie udowodniona i stwierdzona prawomocnym wyrokiem"

Dziękuję, dobranoc.

Bynajmniej nie nawołuję do bierności. Sprzeciw powinien mieć miejsce, bo ACTA przyjmowane jest w naganny sposób (w tajnych negocjacjach, potem Rząd nie chciał nic ujawniać, etc.). Po drugie dodaje tylko dodatkowe przepisy, których i tak mamy nadmiar.
Ale nawołuję do krytyki konstruktywnej. Mało kto czytał dokument a wszyscy poddają się "mądrości tłumu" i mediów. Media wymyślają czego tam nie ma i ludzie w to wierzą.
Ale ostatecznie wiemy dlaczego fikcja powszechnej znajomości prawa jest fikcją  :P

Remas, a wczytałeś się na podstawie czego Sąd USA wystąpił o ekstradycję. Aha, no i Sąd WB nie miał podstaw by sprzeciwić się ekstradycji, więc chłopak  jedzie na nieplanowane wakacje do Stanów. I to na dłużej.
I to jest naganne, bo sam nie udostępniał niczego. Przeciw takim sytuacjom należy protestować.

Offline Huzar

• Dowódca
  • *
    • Dark Side
  • Gildia: Twierdza
  • Klasa: Wojownik Sith - Juggernaut
  • Nick: Huzar
  • Serwer: The Red Eclipse
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 28, 2012, 01:27:04 am »

"Kampania we francji, była jak błyskawiczny Tour de france." - Erwin Rommel

Offline Thrad

• Strażnik
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Żołnierz - Commando
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 28, 2012, 01:30:49 am »
Ingen wszystkie fajnie ale przeczytaj art. 730 KPC dotyczący postępowania zabezpieczającego, teraz wyobraź sobie że zostaje tobie wytoczone powództwo o wartości przedmiotu sporu siedemdziesiąt cztery tysięce złotych. W ramach postępowanie zostaje zabezpieczone twoje mienie powiedzmy w wysokości połowy tej kwoty, średni czas orzekania sądów pierwszej instacji 8-10 miesięcy. Nawet bez prawomocnego orzeczenia można utrudnić ludziom życie.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 28, 2012, 01:31:28 am »
Mówiłem już ,że celem tego typu regulacji nie jest szary obywatel ale właściciele dużych serwisów.

Ja sie na cywilu mało znam, wiem tyle ile się człowiek zdążył dowiedzieć przez część pierwszego roku.
Ale nie mówisz  niczego nowego w tej kwestii.
BTW. Tu jest tekst art. : " § 1.Udzielenia zabezpieczenia może żądać każda strona lub uczestnik postępowania, jeżeli uprawdopodobni roszczenie oraz interes prawny w udzieleniu zabezpieczenia.
§ 2.Interes prawny w udzieleniu zabezpieczenia istnieje wtedy, gdy brak zabezpieczenia uniemożliwi lub poważnie utrudni wykonanie zapadłego w sprawie orzeczenia lub w inny sposób uniemożliwi lub poważnie utrudni osiągnięcie celu postępowania w sprawie.
§ 3.Przy wyborze sposobu zabezpieczenia sąd uwzględni interesy stron lub uczestników postępowania w takiej mierze, aby uprawnionemu zapewnić należytą ochronę prawną, a obowiązanego nie obciążać ponad potrzebę."

Życie można było utrudnić bez prawomocnego wyroku już od dawna. ACTA nie wnosi w tej kwestii nic nowego.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 01:40:08 am wysłana przez Ingen175 »

Offline Thrad

• Strażnik
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Żołnierz - Commando
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 28, 2012, 11:23:04 am »
Najpierw napisałeś że masz trzy dokumenty na podstawie, których " Oskarżonego uważa się za niewinnego, dopóki wina jego nie zostanie udowodniona i stwierdzona prawomocnym wyrokiem" i wyciągnałeś z tego wniosek że "Acta nic nie może" ja postanowiłem pokazać Ci przykład że pare rzeczy jednak można zrobić bez prawomocnego wyroku.

Nie odniosłem się do samego dokumentu ACTA bo nie mam czasu na zapoznanie się z nim, moje wątpliwości wzbudza forma konsultacji, które odbyły się jedynie z przedstawicielami dąrzacymi do zaostrzenia przepisów w tym względzie, dla których cena 200 złotych za płyte z muzyką byłaby optymalna. Dziwi mnie również chęć podpisania umowy międzynarodowej, która podobno nic nie wnosi, której ratyfikacja nie jest obligatoryjna, której brak nie przynosi  strat państwu.

Offline Dybuk72

• Żołnierz
  • *
  • Peace is a lie, there is only passion.
    • Dark Side
  • Gildia: Serce Mroku
  • Klasa: Inkwizytor Sith - Assassin
  • Nick: QELL
  • Serwer: Hidden Beks
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 28, 2012, 11:24:06 am »
A ja powiem tylko jedno - zawsze na wszystko znajdzie się sposób. Pliki tak czy inaczej będą ściągane w ten czy inny sposób.

Offline Zarri

• Dowódca
  • *
    • Dark Side
  • Gildia: Jägarna
  • Klasa: Wojownik Sith - Juggernaut
  • Serwer: Niman
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 28, 2012, 11:34:11 am »
Moje 2 filmiki z demonstracji w Warszawie... milego ogladania :)

ILLEGAL Anonymous demonstration Warsaw Poland 27.01.2012

Anti-ACTA Anonymous Demonstration Warsaw Poland 24.01.2012

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 28, 2012, 11:47:15 am »
WOW, z Zarri'm chodziłem po krakowskim, świetnie... :P

Ingen, ja wiem że prawnie, prawnie itd. ale guzik mnie to obchodzi bo w rzeczywistości pozamykają mi serwisy i powiedzą na dodatek, że są nielegalne. ACTA to tylko krok, zaraz prezydent USA wymyśli sobie kolejną ustawę i tak pomału staniemy się kolonią internetową USA. Dobrze, że i tak Rosja i Chiny mają to w czterech literach... Jeżeli lubisz prawo, które wygląda w ten sposób, że Ci głowę zetną, albo nie zetną i tego nie wiesz bo możesz sobie czytać to co podałeś ile wlezie, a i tak nie wiemy jak nowe prawo zachowa się w rzeczywistości to powiedz co zrobisz jak Ci tą głowę zetną? Powiesz, że teoria doskonałego prawa wygląda tak jak podałeś na forum i nie wiedziałeś, że może wszystko wyglądać inaczej? Dobry strateg musi przewidywać wszystko, a tymczasem nawet Napoleon nie przewidział mrozu pod Moskwą także zachowaj do ustaw, które ograniczają nasze prawa pewien dystans, bo ja sam jestem webmaster'em i nie pozwolę sobie na to by mi ktoś gdzieś grzebał.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 11:50:07 am wysłana przez Set Gast »

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 28, 2012, 12:16:48 pm »
Źle mnie zrozumiałeś Thard, chodziło mi o to : " Nie chodzi tylko o zamykanie internautom gęby, istnieje również (co pewnie dobrze znasz) problem domniemania niewinności, które ACTA wdeptuje w ziemię.". Mówiąc nic nie może, miałem na myśli że nie narusza zasady domniemania niewinności, a ty rozszerzyłeś to na całą moją wypowiedź.
Dobrze wiem o środkach zaradczych, z tym że są one przecież stosowane od dawna w prawie.

Nasz strona na Google +1

Twitter: