Autor Wątek: ACTA  (Przeczytany 845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Letalis
  • Klasa: Jedi Consular - Shadow
  • Nick: Set Gast
  • Serwer: Basilisk Droid
ACTA
« dnia: Styczeń 27, 2012, 12:23:53 pm »
Witajcie!

Z racji pojawienia się ostatnich niepokojących wydarzeń, w moim obowiązku jako członka administracji nie mogę przejść obok nich obojętnie. W wielu polskich miastach wybuchają protesty, a w niektórych zamieszki. Wszystko dlatego, że ów projekt zwany ACTA z pewnością odbierze nam wolność, a firmy nadzorujące będą nas sankcjonować za każdy skopiowany tekst, obrazek, programy, muzykę, filmy, gry. Za teksty i obrazki/grafiki poniesiemy konsekwencje w postaci grzywny lub rozprawy w sądzie z autorem. Natomiast niektórzy(myślę, że i z Was znajdzie się kilku takich ;)) za ściąganie gier, filmów czy plików muzycznych poniesie teraz konsekwencje w postaci 3 lat pozbawienia wolności, a za wrzucanie ich do sieci dostanie lat 5. Oczywiście piractwo jest tylko kołderką na to czym jest ACTA. W rzeczywistości tysiące witryn będzie musiało zostać zamkniętych np. demotywatory.pl, czy nawet to co napiszemy na FB będzie cenzurowane. Wszystko wydaje się dość niedorzeczne i nie potraficie pewnie wyobrazić sobie gdzie Ci ludzie zostaną zamknięci. Niemcy nie mają zamiaru podpisać ACTA, a Szwedzi mówią wprost, że są krajem europejskim i nikt nie będzie im dyktował co mają robić, a dyktuje to Barack Obama, który o ACTA wypowiedział się w ten sposób, że kto ACTA nie podpisze ten propaguje piractwo, a więc jest to swoisty szantaż, ponieważ piractwo nie jest adekwatne do ACTA. ACTA to coś więcej niż tylko piractwo... Ten dokument spowodował, że większość młodych ludzi ma cel i jednoczy się ku wolności słowa, w którym zostali wychowani, a teraz jest im to zabierane, a z nas tworzą drugą Koreę Płd. gdzie aby coś napisać trzeba podać swój pesel, tutaj nie będzie takiej potrzeby bo firmy zagraniczne będą nas inwigilowały, a jeżeli jakiś pracownik np. nas przyciśnie to mógłby nam wszystko przeskanować, dlaczego nie? Do tego Polska nie będzie miała już nad tym kontroli. Internet w Polsce stanie się kolonią poza europejską, ponieważ ACTA jak większość błędnie myśli nie jest do podpisania przez UE, tylko przez kraje UE, dlatego też podpisywał u nas ten dokument ambasador, a nie premier na szczycie G8.
Nie ma sensu abym dalej opisywał problem, który pewno znacie. Do czego zmierzam? Ano zmierzam do tego by internet WRZAŁ, a nie tylko gotował się na myśl o ACTA. Rządzący nas uspokajają, a tym czasem topią się w pieniądzach, lub też nie mają komputera w domu, a są naszymi specjalistami. My też mamy głos, a Rząd udaje, że go nie widzi i mówi tylko o chuliganach, albo znowu o kibolach... a raczej internautach, którzy są w szalikach(chodzi tutaj o W-wę) Legii Warszawa, który tak naprawdę ma każdy Warszawiak i to jest naprawdę coś zupełnie normalnego. Media próbują zamydlić nam oczy i nie podają ile osób i gdzie walczy o swoje prawa, wymieniają naprawdę malutkie liczby i dosłownie kilka miast. Nie możemy pozostać bierni i musimy działać w internecie(tutaj informacje: http://www.laquadrature.net/wiki/Jak_walczy%C4%87_z_ACTA). Nie pozwólmy na to aby ACTA zostało ratyfikowane i dajmy Tuskowi powód do nieratyfikowania, którego oczekuje. Zmieńmy wroga, jakim są deweloperzy SWTOR i zajmijmy się realnym zagrożeniem!
Zapraszam do dyskusji

Set Gast
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 13:50:50 pm wysłana przez Set Gast »

Offline Geble

• Dowódca
  • *
    • Dark Side
  • Klasa: Inkwizytor Sith - Assassin
  • Nick: Geble
Odp: ACTA
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2012, 12:45:24 pm »
Zdecydowanie przesadzasz, to nie będzie inwigilacja totalna, nie ma na to funduszy. Kto Ci będzie siedział i kontrolował każdego internautę 24 godziny na dobę ? Nikt. Jest to niewykonalne. No bo jak Ty to sobie wyobrażasz ? Wklepujesz w google hasło "Gołe baby" i nagle na chatę zwala Ci się FBI, CIA, ABW z Donaldem na czele ?

Niemożliwym jest kontrola każdego klienta przez dostawcę internetu, a przecież nie powołają kolejnego organu w rządzie zajmującego się takowym sprawdzaniem.

Co najwyżej dostawca może podpisać specjalną umowę po podpisaniu której organy ścigające cyberprzestępców dostaną wgląd do konkretnego delikwenta. To nie może odbywać się dynamicznie, cudów nie ma. Wpisujesz hasło o treści zabronionej przez ustawę ACTA i nagle osobie monitorującej zapala się czerwone światełko oraz wyświetlany jest Twój dokładny adres po czym panowie w garniturach pukają do Twoich drzwi. No Way ;)

Serwery też nie są z gumy żeby były w stanie przechować wszystkie informacje z sesjami każdego internauty.
Jeśli czujesz się zbyt dowartościowany - zgłoś się do mnie !

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Smuggler - Scoundrel
  • Nick: Booster Terrik
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2012, 12:52:56 pm »
Celem nie są jednostki ale całe serwisy udostępniające nielegalne oprogramowanie, bądź fora na których zamieszcza się linki do tegoż oprogramowania ( http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Student-pierwsza-ofiara-miedzynarodowych-porozumien-antypirackich,wid,14199686,wiadomosc.html?ticaid=1dd05 ).

Ściganie pojedynczych przypadków z punktu widzenia ustawodawcy jak i lobbystów jest rzeczą absurdalną. Celem ACTA jest uderzenie w największe serwisy.
Ponadto z punktu widzenia dostawcy internetu filtrowanie wszystkich rzeczy przesyłanych było by niewiarygodnie kosztowne i czasochłonne, jakość usług spadła by drastycznie a kosztami został by obarczony użytkownik.
ACTA będzie działać, ale przeciętny użytkownik będzie miał co najwyżej utrudniony dostęp do oprogramowania.

Aha, i niech nikogo nie zmyli wczorajszy wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Polska nie podpisała w 2007 roku Karty Praw Podstawowych, w związku z czym wyrok ten nie ma dla nas mocy wiążącej. Decyzję tę zawdzięczamy premierowi J. Kaczyńskiemu, zresztą D. Tusk po objęciu urzędu ją podtrzymał. W tej kwestii zawarto tylko odrębny protokół - tzw. brytyjski.

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2012, 12:56:04 pm »
No i tu nie macie racji. Ścigane będą również jednostki. Ja sobie tego nie muszę wyobrażać bo tym zajmą się odpowiednie firmy. Ponad to nie wiem czy czytacie ze zrozumieniem. Pisałem o udostępnianiu treści w postaci tekstu czy obrazków, a to robicie codziennie, dlatego nie wiem o czym wy do mnie mówicie. Jeżeli napiszesz wiadomość to pozostawia ślad i wtedy będzie podjęta interwencja. Ja nie wiem czy Wy czytacie, czy wymyślacie to co chcielibyście bym  napisał?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 12:59:18 pm wysłana przez Set Gast »

Offline cisiu

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Klasa: Jedi Consular - Sage
  • Nick: Ciss Stormrider
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:01:57 pm »
Chciałem na szybko wtrącić swoje 3 grosze - wg ACTA ścigani będą piraci na 'skalę handlową'. Problem w tym, że nigdzie nie jest określone hasło 'skala handlowa'. Czy 'skala handlowa' to 1 naruszenie praw autorskich, czy 5 , a może 100 ?

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:03:31 pm »
Chciałem na szybko wtrącić swoje 3 grosze - wg ACTA ścigani będą piraci na 'skalę handlową'. Problem w tym, że nigdzie nie jest określone hasło 'skala handlowa'. Czy 'skala handlowa' to 1 naruszenie praw autorskich, czy 5 , a może 100 ?

Dlatego to jest ogólnik, z którego wynika mój apel do Was. Pod tym słowem może kryć się wszystko.

Offline cisiu

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:05:25 pm »
Najgorsze jest to, że takich ogólników w ACTA jest cała masa. O to jest cała afera. Ogólniki w prawie dają możliwość to różnych interpretacji, nieporozumień, nadużyć, itd.

PRAWO MUSI BYĆ JAK NAJBARDZIEJ KONKRETNE I JEDNOZNACZNE by było dobrym prawem.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:11:21 pm »
Niekoniecznie. W pewnych aktach stosuje się ogólniki, w zależności od tego kto jest adresatem normy i jaki ma mieć ona cel/zakres.

Ale w tym przypadku akurat bardzo źle ,że stosuje się takie wyrażenia, które ciężko jest jednoznacznie zinterpretować  (lub dookreślić - czyli wlaśnie ta "skala handlowa").

Offline Dreedzik

• Rycerz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Infinita Virtus
  • Nick: Dreed
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:16:03 pm »
BY ACTA do końca mogła działać u nas i nasi panowie władza mogli działać zgodnie do ACTA musiałoby się pojawić wiele wiele wiele zmian dotyczące kodeksu karnego etc. Co jeśli nastąpi to baardzo późno a jeśli nie to w prawie o piractwie mówi się jasno - kopiowanie i upowszechnianie dóbr bez licencji i pozyskiwanie z tego tytułu korzyści majątkowych - akcje anty pirackie były już dawno i żaden KOWALSKI nie został złapany/karany etc. Tu nie będzie inaczej... chodzi głównie o serwisy wszelakiej maści przez które jawnie bądź nie udostępnia się za darmo i bez zezwolenia autorów plików. Oczywiście wiele wiele dziwnych zapisów jest w ACTA które są absurdalne i wręcz debilne. Zanim to wejdzie w życie i w jakikolwiek sposób odczujemy/bądź nie działanie tego dokumentu w Polsce minie trochę czasu.

Offline cisiu

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:19:55 pm »
Nie można dopuścić by ten dokument w jego obecnej formie wszedł w życie. O to chodzi. Nawet jeśli miałoby to się stać za 5 czy 10 lat. Nie, dziękuję za takiego wielkiego babola najeżonego kolcami.

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:28:31 pm »
Dlatego też to nie jest sprawiedliwe, a wszystko może potoczyć się za daleko, dlatego bezpieczniej dla nas "jest tak jak jest" bo chociażby zapewnienia pewnych osób w TV, którzy mówią, że dzięki ACTA nie kupię podrobionego Versace na allegro, jest dla mnie śmieszne. Już w tej chwili można to zgłosić na policję, a ACTA nie ma nic wspólnego. Powinny jednak paść konkrety, a nie bzdury.

P.S. Ratyfikacji jeszcze nie ma, ale nie ma też sprzeciwu wg. Pana Premiera... co do praw to jeżeli wejdzie ACTA to nasze prawo, które brzmi w ten sposób "Ściąganie plików jest dozwolone tylko do użytku własnego." straci swoją ważność.

Ponad to śmiem twierdzić, że nie wiemy zbyt dużo o ACTA. Jeżeli posłuchacie przemówienia Obamy, który mówi "Kto nie podpisze ACTA ten zezwala na kradzież naszych filmów i muzyki i pozwala na piractwo" to wnioskuję, że Ci którzy do tej pory ściągali na użytek własny, poniosą duże kary.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 13:36:18 pm wysłana przez Set Gast »

Offline Geble

• Dowódca
  • *
    • Dark Side
  • Klasa: Inkwizytor Sith - Assassin
  • Nick: Geble
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:38:49 pm »
Naprawdę myślisz, że znajdzie się firma, która będzie filtrować każde wpisane przez Ciebie słowo, pobrany/udostępniony obrazek ? Doskonale wiem o co Ci chodziło, dlatego też podałem Ci racjonalny powód z punktu widzenia którego owa inicjatywa jest niewykonalna. Zresztą kolega pode mną zrobił to samo.

Polska liczy sobie ~38 milionów mieszkańców, załóżmy, że w danej chwili z zasobów bogactwa internetu korzysta ledwie 30 % (strzelam, pewnie ten % jest większy), tak więc niemożliwym jest dynamiczne skontrolowanie każdej jednostki.

Nie mówię o każdej to raz, poniżej podałem Ci przykład. Serwisy, w dużej mierze są tworzone przez użytkowników, którzy "wykorzystują" własność intelektualną, której "broni" ACTA. ~ Set Gast
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 13:47:13 pm wysłana przez Set Gast »
Jeśli czujesz się zbyt dowartościowany - zgłoś się do mnie !

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:40:30 pm »
Nie poniosą, ACTA to tylko umowa. Trzeba jeszcze ją ratyfikować, przeprowadzić zmiany w KK, etc.
Do tego jest daleka droga.
No i jeszcze jak będzie wyglądać egzekwowanie tych praw.

ACTA samo w sobie straszne nie jest, umowa z której większość przepisów już w naszym prawie się znajduje.
Jedynym problemem jest to w jaki sposób nasi politycy z niej skorzystają. Właśnie przez użycie wielu ogólników.

Prawda jest taka ,że 12 lat temu podpisaliśmy podobną umowę : http://pl.wikipedia.org/wiki/TRIPS
A dla tych którzy się wypowiadają polecam tekst umowy : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0380:FIN:PL:PDF

Wszystko fajnie, tylko że ACTA jest wg. mnie napisane w "spokojnej" formie by dowalić Ci potem inną interpretacją prawa. ~ Set Gast
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 13:45:00 pm wysłana przez Set Gast »

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:42:33 pm »
Naprawdę myślisz, że znajdzie się firma, która będzie filtrować każde wpisane przez Ciebie słowo, pobrany/udostępniony obrazek ? Doskonale wiem o co Ci chodziło, dlatego też podałem Ci racjonalny powód z punktu widzenia którego owa inicjatywa jest niewykonalna. Zresztą kolega pode mną zrobił to samo.

Polska liczy sobie ~38 milionów mieszkańców, załóżmy, że w danej chwili z zasobów bogactwa internetu korzysta ledwie 30 % (strzelam, pewnie ten % jest większy), tak więc niemożliwym jest dynamiczne skontrolowanie każdej jednostki.

A czy ja Ci wyglądam na człowieka, który wymyślił, że te firmy będą nas inwigilować? RACZEJ OPIERAM SIĘ NA CZYMŚ. Masz błędny tok myślenia. To będzie wyglądało jak drogówka z radarem mniej-więcej. Załóżmy, że ta firma wejdzie na www.swtor-online.com.pl, tam zobaczy, że ktoś dodał artykuł z onetu, a zdjęcie z swtor.com i już mogliby wszcząć postępowanie wobec tego użytkownika bo administrator odpowiedzialny za stronę musiałby podać jego dane - to jest tylko hipoteza, którą stawiam na bazie ACTA.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 13:45:33 pm wysłana przez Set Gast »

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:54:18 pm »
Jestem studentem prawa, może tylko na pierwszym roku ale mieliśmy okazję dyskutować na ten temat z wykładowcami.
Terminów nie interpretuje się na korzyść lub niekorzyść oskarżonego/podejrzanego ale zgodnie z regułami wykładni prawa ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyk%C5%82adnia_prawa).
Sami znawcy jak widzę.
Prawa nie można dowolnie interpretować, istnieją pewne zasady których należy przestrzegać.

Set Gast, już teraz jest zabronione powielanie treści bez zgody/licencji. Są takie  firmy ?
To ,ze ACTA mówi o tym że dostawca internetu ma się tym zająć nie oznacza ,że tak się stanie ( a w zasadzie nawet tego nie mówi, to tylko jedna z interpretacji).
Nikt nie ma prawa sprawdzać twoich prywatnych tekstów bez zgody sądu.

Poza tym : "Art. 23 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego (...)."
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 13:56:40 pm wysłana przez Ingen175 »

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2012, 14:00:28 pm »
Dobrze, że wypowiedział się student prawa bo informacje, które wniosłeś uspokajają całą sytuację, ale mimo to ja przeczuwam dalej zagrożenie związane z hipotezami, które podałem powyżej. Mam nadzieję, że to nie obróci się przeciwko nam. Temat przenoszę do offtop'a.

Poza tym : "Art. 23 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego (...)."

Tutaj podałeś ważne słowa o których już wspomniałem. Jeżeli Obama, mówi w ten sposób, że wynika z tego, że nie ukradnę już więcej jego muzyki i filmów to jak mam to rozumieć? To jest chęć zmiany prawa w Polsce i krajach UE. Do tego rząd Polski podjął już 1 krok w tym kierunku. Jeżeli patrzeć na to od tej strony to mam rację. Nie znam się prawnie, bo prawa nie studiuję, dlatego też nie dyskutuję na temat, o którym nie mam pojęcia. Ja podjąłem się dyskusji na temat zagrożenia i różnych scenariuszy/hipotez, które nam z tego tytułu mogą zagrażać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2012, 14:27:57 pm wysłana przez Set Gast »

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2012, 14:41:30 pm »
Generalnie przyjęliśmy i tak dzięki "tej złej' UE mniej restrykcyjną wersję umowy niż pierwotnie to zakładano. Tamta, gorąco wspierana przez USA, została w trakcie negocjacji dzięki Radzie (Europejskiej bądź Unii Europejskiej, już nie pamiętam) odrzucona.

Z tytułu ACTA nic nam nie zagraża. Zagrażają to nam politycy, którzy będą chcieli ewentualnie wprowadzać różne zmiany. No i zagrażają nam ci którzy chcą na tym zbić kapitał polityczny - RPP,  PiS, etc.

Gorsze są SOPA, PIPA, etc. Bo one już dużo dalej ingerują w prawo.

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2012, 14:59:30 pm »
Generalnie przyjęliśmy i tak dzięki "tej złej' UE mniej restrykcyjną wersję umowy niż pierwotnie to zakładano. Tamta, gorąco wspierana przez USA, została w trakcie negocjacji dzięki Radzie (Europejskiej bądź Unii Europejskiej, już nie pamiętam) odrzucona.

Z tytułu ACTA nic nam nie zagraża. Zagrażają to nam politycy, którzy będą chcieli ewentualnie wprowadzać różne zmiany. No i zagrażają nam ci którzy chcą na tym zbić kapitał polityczny - RPP,  PiS, etc.

Gorsze są SOPA, PIPA, etc. Bo one już dużo dalej ingerują w prawo.

I tutaj się zgadzamy. Co do PiS'u i RPP to ludzie są już wyczuleni, że oni są zawsze przeciwko wtedy kiedy rządzący są za i to jest Polityka, sami nic innego by nie zrobili.

Offline Arek

• Liderzy Gildii i Dyplomaci
  • Generał Jedi
  • *
  • Wherever you go, there you are.
    • Light Side
    • Strona Internally Invictus
  • Gildia: Internally Invictus
  • Klasa: Rycerz Jedi - Guardian
  • Nick: Arcadius Harrington
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 27, 2012, 15:08:11 pm »
Prawa nie można dowolnie interpretować, istnieją pewne zasady których należy przestrzegać.
A mimo to firmy upadały ze względu, jak się później okazywało błędną interpretację przepisów przez jakiegoś urzędnika. Żeby nie szukać daleko, najgłośniejszy, ale zapewniam że nie jedyny, przykład firmy Optimus.

Poza tym - Ja nie chce mieć nad sobą kija, którego ktoś może użyć, gdy nie znajdzie innego. Ktoś komuś wpływowemu (każda duża firma, politycy) będzie psuł opinie, napisze złego bloga? Znajdźmy na niego kija dzięki ACTA i postraszmy tym. "Zamkniemy mu gębę". Ja tylko przypomnę, jak pewni politycy już ustawy antykorupcyjne potrafili wykorzystać by szukać haków na opozycję. W świetle prawa oczywiście.

Kto się będzie zajmował i kto będzie odpowiedzialny to jedno, ale czy dostawcy usług i właściciele stron nie zaczną chuchać na zimne?

Pamiętajcie też, że własność intelektualna to nie tylko mp3 filmy ale też ma to o wiele większe znaczenie chociażby przy składzie leków (koniec tanich zamienników, gdy zostaną nazwane podróbką?).

Offline Set Gast

• Moderator Globalny
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 27, 2012, 15:28:50 pm »
Dlatego też śmiałem dyskutować z Ingen'em bo to co przedstawia to jest tylko teoria, a praktyka i życie wygląda różnie. Nie mam zamiaru czekać bezczynnie aż coś się stanie i zachęcam również Was do tego.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 27, 2012, 17:09:44 pm »
Arek, czytałeś ACTA ?
Na podstawie tego nie można kogoś oskarżyć/skazać.

Trzeb stworzyć przepisy we własnym prawie/dostosować już istniejące.
A to "inteligientom" z parlamentu może zająć całe wieki.

A ,że urzędnik źle interpretuje prawo ? Zdarza się ? W szkole też zawsze miałeś poprawne interpretacje utworu.
Poza tym mówimy o zupełnie innym rodzaju interpretacji.
Zapoznaj się z tymi terminami Arek, to ci ułatwi dyskusję : wykładnia autentyczna, legalna, operatywna. A także językowa, systemowa, funkcjonalna.
Ważne jest to, żeby urzędnik nie pozostawał bezkarny za swoje błędne decyzje. Lekarz jest przecież odpowiedzialny (tzw. błąd w sztuce lekarskiej).

Dostawca nie zacznie "chuchać" puki takiej normy w prawie nie będzie, bo mu się to nie będzie opłacać. Ilość środków które musiałby na to wydać jest za duża, by sam w to "wchodził".

Skład leku to taka sama akcja jak z Colą, Polo (cośtam) i innymi  podróbkami. Skład może być ten sam,  chodzi o nazwę.

Zresztą chyba to przestaje mieć znaczenie : http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,11042238,__Ratyfikacji_ACTA_nie_bedzie__jesli_zagraza_wolnosci___.html?bo=1%3Futm_source%3Dfacebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_TokFm

Offline Arek

• Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 27, 2012, 17:24:26 pm »
Uważasz że nie ma nic złego w tym, ze kogoś zrujnowano, bo urzędnik zostanie ukarany? Na pewno nie! Chodzi o to by wprowadzić takie prawo, i takie umowy podpisywać, które nie ma miejsca na nadinterpretację.

Co do czasu wprowadzenia go, uwierz mi, że lata to też źle, czy to znaczy że mam się nie martwić dziś, bo dopiero za 2-5 lat zaczną wprowadzać to w życie? Jakby ktoś chciał wprowadzić umowę, mówiącą "jak przejdziesz w złym miejscu przez ulicę to dostajesz mandat na 10 00 zł", to tez byś się nie martwił bo przepisy wprowadzą za parę lat? Też byś się nie martwił, że ktoś dostanie za to za przejście metr od pasów, a ktoś inny o 3 rano w miejscu gdzie nie ma ruchu, ale tez w promieniu kilometra nie ma pasów? Bo akurat tam go ktoś na tym złapał albo chciał podreperować budżet. Teoretycznie - przepisu prawa drogowego są po to, by chronić ludzi, ich życie i zdrowie. A jednak praktycznie powszechne i odgórnie tolerowane a nawet nagradzane jest czekanie aż delikwent sobie nagrabi sporo wykroczeń przed zatrzymaniem go, co by mandat był większy. Wiedza że gdzieś stoi patrol i łapie, nakłania ludzi do wolniejszej jazdy, na danym odcinku. A jednak policja wolała zawsze się chować w krzakach, co by WYPISAĆ MANDAT = zdobyć kasę, nieważne, że to nie sprzyja bezpieczeństwu na tym odcinku. I mówię tu o przepisach które istnieją i ich praktycznej stronie. Można znaleźć takich znacznie więcej takich przykładów, choćby te które podawałem wcześniej. Więc nie mów mi "nie martw się ze wprowadzą to później, albo ze będzie niejasne, że powinno być tak i tak", mówmy o rzeczywistości.

Do tego pozwolę sobie podać kilka innych linków:

http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/01/23/if-you-thought-sopa-was-bad-just-wait-until-you-meet-acta/
http://www.ibtimes.com/articles/286925/20120124/acta-sopa-reasons-scarier-threat-internet-freedom.htm?cid=2
http://www.msfaccess.org/content/secret-treaty-anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-and-its-impact-access-medicines

Offline Gilotynka

• Padawan
  • *
    • Light Side
  • Gildia: bez gildi
  • Nick: Gilotynka
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 27, 2012, 17:25:57 pm »
A mi to llotto co z tego będzie. Moga nas w D*** pocałować. 
Piractwo jest nieodzownym elementem polskiej społeczności, bo nie ukrywajmy K**** nie każdego stać  na legalne oprogramowanie etc.
To taki youtube.com powinni w Piz** dawno zamknąć.
Dla tego nie ma się czym przejmować.

Offline Ingen175

• Gildia Letalis
  • Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 27, 2012, 17:36:09 pm »
Guzik mnie interesują teksty tego typu, dla mnie wartoś mają analizy wykładowców prawa. A ci nie są tak chętni "wyrokować" czy po ratyfikacji ACTA nastanie koniec piractwa, ludziom zostanie odebrana wolność słowa i wszystkie inne rzeczy o których wspominasz.

A to o czym mówisz w stosunku do prawa to tzw. luka aksjologiczna. Prawo nigdy nie będzie idealne bo tworzą je ludzie. A ci składają się z polityków, grup interesu, związkowców, lobbystów, etc. W związku z czym tekst pierwotny jest modyfikowany i nierzadko odbiega znacząco od pierwotnego.
Zwalasz winę na prawo, tymczasem to wina ludzi. To ludzie w ten sposób traktują prawo.

Offline Arek

• Generał Jedi
  • *
    • Light Side
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 27, 2012, 20:57:54 pm »
Widzisz, Ty mi mówisz o ideałach, że prawo jest ok tylko ludzie nie bardzo. Ja Ci mówię o praktyce, jak to prawo jest wykorzystywane. I nie tylko powinno ans interesować samo prawo, ale jego możliwości wykorzystania. Dlatego ACTA jest niebezpieczna.