Autor Wątek: Dyskusja o klasie Trooper  (Przeczytany 6047 razy)

Offline Borek

• Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
Odp: Dyskusja o klasie Trooper
« Odpowiedź #150 dnia: Grudzień 27, 2011, 12:00:36 pm »
Czy ktoś z was gra trooperem? Jak wrażenia? Fabuła? Macie porównanie do innych klas? Czy trooper sprawdza się jako tank, czy też znacznie odstaje od innych klas mogących pełnić tą funkcję?

Offline Elron

• Rycerz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Twierdza
  • Klasa: Rycerz Jedi - Guardian
  • Nick: Elron
  • Serwer: The Red Eclipse
« Odpowiedź #151 dnia: Grudzień 27, 2011, 12:05:18 pm »
Z tego co zaobserwowałem w grze i na forach to raczej inne klasy odstają od Troopera jeśli chodzi o tankowanie:) Co do wrażeń i fabuły to jeszcze nie wiem, alta Troopera jeszcze nie zrobiłem.

Offline Lucid

• Żołnierz
  • *
    • Grey Side
  • Gildia: Hung Like Wookies
  • Klasa: Smuggler - Scoundrel
  • Nick: Lucidia
  • Serwer: The Shadow Runner
« Odpowiedź #152 dnia: Grudzień 27, 2011, 12:08:32 pm »
Vanguard jako tank jest ok, nie ma takich fajerwerków i widocznych predyspozycji jak Guardian czy nawet Shadow, ale nadrabia swoją mobilnością, co może być przemawiającym czynnikiem w kierunku tankowania end-game'owego contentu. Wrażenia bardzo fajne, fabuła angażująca i pozostawiająca wiele do myślenia, nawet w moim top3 storyline'ów.

Offline Adso

• Strażnik
  • *
    • Grey Side
  • Klasa: Żołnierz - Vanguard
  • Serwer: Basilisk Droid
« Odpowiedź #153 dnia: Grudzień 27, 2011, 13:01:45 pm »
Vanguard to w tej chwili najlepszy tank. Jest bardzo mobilny i nie ma żadnych problemow z aoe i single threat. W dodatku robi swietny damage nie to co inne tanki. Na warzone mozna nim cuda wyprawiac, jest nie do ubicia a sam potrafi niezle przywalic.

Co do commando to malo nim gralem ale patrzac na innych to chyba najlepszym dpsem pve w raz z gunslingerem.

Tak wiec polecam vanguarda, swietna klasa :)

Offline elvis

• Redaktor
  • Mistrz Jedi
  • *
  • i can count to potato!
    • Light Side
  • Gildia: Letalis
  • Klasa: Żołnierz - Commando
  • Nick: elvis/Agzar
« Odpowiedź #154 dnia: Grudzień 27, 2011, 18:13:26 pm »
gram commando, zazwyczaj najwiekszy dmg mam jezeli chodzi o wz, ale ostatnio przerzucilem sie na smugglerka :) co do fabuly - przypomina mi typowe zycie goscia, ktory sluzy armii amerykanskiej :D
Trust me, im a Jedi

Offline ALGAIST

• Dowódca
  • *
  • MMORPG.ORG.PL
    • Grey Side
    • Serwis poświęcony grom MMO
  • Nick: Algaist
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 09, 2012, 00:29:58 am »
Tak jak powiedzieli niektórzy wyżej - Vanguard to jeden z najlepszych tanków po stronie rpubliki (moim zdaniem najlepszy). Atakami aoe na dystans i bliskimi zbiera "drobnicę" dzięki czemu damage-dealerzy szybko ich wykańczają, a silne, pojedyńcze ataki dystansowe odwracają uwagę od healera przeciwników "różnie" rozmieszczonych na mapie.

Ogólnie rzecz ujmując to są 3 wyjściowe charaktery Żołnierza (naturalnie często granice między nimi się zacierają):
-Moralista - własne zasady i kodeks moralny;
-Służbista - zadania mają być wykonane co do joty nawet jeśli trzeba będzie zlikwidować niewinne istoty;
-Brutal - często korzysta ze swojej pozycji dla własnych korzyści.
Na początku fabuła przypominała mi tą z Mass Effect 1. [spoiler=Spoiler Fabuły]Dostajemy się do elitarnego oddziały gdzie jest zdrajca (a raczej cały oddział). Tworzymy zatem własną grupę uderzeniową ścigając zdrajców, odkrywając ich mroczne plany itp. Dalej wszystko zaczyna nużyć, a nasza wolność w pewnym sensie zostaje zamknięta w wojskowych obowiązkach - od 20 lvl mamy wrażenie, iż jesteśmy "dojeni" przez Republikę i bunt Tavusa wcale nie był takim złym pomysłem. Podczas zadań trzeba bardzo uważać na konsekwencje swoich czynów, np.: gdy dostajemy rozkaz by na Nar Sh. nie ujawniać głównej przyczyny naszej misji to mały błąd w wyborze opcji dialogowych kończy się naganą od przełożonych. W sumie to stajemy się szeryfem gwiezdnym, agentem Republiki oraz twardogłowym trepem w jednej osobie.[/spoiler]
[gmod]Tak, zdradzaj dalej fabułę :P Stary, takie coś umieszcza się w spoilerach /Callisto[/gmod]

Niestety sety są bardzo brzydkie i ogólnie mówiąc wszystkie wykonane na jedną modłę (choć sety od 45lvl przypominają humanoidalny czołg zbudowany na złomowisku). Mam nadzieję, że producenci myślą przynajmniej o opcji "kolorowania" setów bo ja w kolorach złota, różu i bieli nie czuję się jak elitarny, republikański wojownik. O najbrzydszym i niewygodnym statku (mam tu na myśli manewrowanie między przeszkodami z częstym użyciem klawisza SPACJA) nawet nie wspomnę.

Dobrze już na samym początku określić kim będziemy grać. W przypadku Vanguard opłaca się jedynie ukierunkowanie na tanka (większość pkt. na drzewko Tarcz). Nastomiast przy wyborze Commado możemy skupić się na leczeniu lub obrażeniach (odradzam skupiać się po równo na obu drzewkach).

Teraz rozwijam równolegle Łowce Nagród (Powertech) i jak na razie  pod względem fabularnym oraz wizualnym prezentuje się lepiej od Żołnierza - naturalnie to kwestia gustu. 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 14:41:11 pm wysłana przez Callisto »

Offline Tigerdog

• Liderzy Gildii i Dyplomaci
  • Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Nick: Tigerdog / Heavy
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 09, 2012, 13:19:12 pm »
@ up
Po pierwsze to spojlerujesz - a takie coś można wsadzić w nawias [ spoiler ] I tutaj spojleruj sobie ile chcesz [ /spoiler ].
Po drugie Vanguard z drzewkiem Tactics jest bardzo dobrym DPSem mele. Do tego przy miksie talentów z Drzewka Shield i Tactics (np takim staje się supermobilnym dps PvP z całym plecakiem stunów.
 A na koniec moje osobiste odczucie: Nawet w różowo żółtym secie mój trooper wygląda kozacko. :D I uważam, że jeśli ktoś nie zagra ta klasa to dużo straci :D

Żołnierz nie umiera, żołnierz idzie do piekła, żeby się przegrupować.

Offline ALGAIST

• Dowódca
  • *
  • MMORPG.ORG.PL
    • Grey Side
    • Serwis poświęcony grom MMO
  • Nick: Algaist
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 09, 2012, 18:39:24 pm »
@ up
Po pierwsze to spojlerujesz...

Racja, do tej pory rzadko w MMORPGach trafiało się na absorbującą fabułę i odzwyczaiłem się od trzymania buzi na kłódkę "co było dalej".

Tigerdog drzewko, które proponujesz jest nieco chaotyczne. Np.: Po co Ci Charge? Widzę, że chcesz załatwić przeciwników z bliska (jednak w "praniu" nie jest tak pięknie jak się wydaje, ale skoro chcesz spróbować to nie mam prawa Ci nic narzucać). Proponuję jednak rozłożyć pkt tak: http://www.torhead.com/skill-calc#801hRGrdRroZbsrMoZb.1

Offline Shokaku

• Dowódca
  • *
    • Light Side
  • Gildia: Headhunters Division
  • Klasa: Żołnierz - Commando
  • Nick: Shoka
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 10, 2012, 08:55:10 am »
Ogólnie rzecz ujmując to są 3 wyjściowe charaktery Żołnierza (naturalnie często granice między nimi się zacierają):
-Moralista - własne zasady i kodeks moralny;
-Służbista - zadania mają być wykonane co do joty nawet jeśli trzeba będzie zlikwidować niewinne istoty;
-Brutal - często korzysta ze swojej pozycji dla własnych korzyści.
Na początku fabuła przypominała mi tą z Mass Effect 1.

W MS1 przynajmniej walczyło się z czymś nieznanym, zagadkowym coś co mogło nas zaskoczyć [spoiler=Spoiler Fabuły]w fabule troopera jest chyba 3 fajne/ciekawe momenty
1. sam początek i zdrada całego Havoq Sqd
2. Moralny wybór ratować czy nie ratować Jaxo
3. sama końcówka i polowanie na generała Raktona.
Cała reszta, cała... jest mdła, nudna i przewidywalna oprócz tych 3 momentów.[/spoiler]

Nie mam pojęcia dlaczego BW nie mógł się wzorować na Star Wars Republic Commando - jak dla mnie była to jedna z najlepszych gier w uniwersum SW a w końcu była tylko o trooperach tylko, że z Delta Squad

Offline Tigerdog

• Liderzy Gildii i Dyplomaci
  • Mistrz Jedi
  • *
    • Light Side
  • Nick: Tigerdog / Heavy
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 12, 2012, 12:40:49 pm »
Tigerdog drzewko, które proponujesz jest nieco chaotyczne. Np.: Po co Ci Charge?
Już wyjaśniam: wyobraź sobie sytuację na VoidStar'ze, kiedy przeciwnik idzie przez most a następny już podkłada ładunek pod drzwiami. Odpalasz "Storm" na tego na moście i w ten sposób unieruchamiasz go na 3 sekundy a dzięki "Charge!" masz przez 4 sekundy speeda i dzięki temu masz już na dystans podkładającego ładunek - strzelasz z czegokolwiek i przerywasz.
Lub na Hutball'u trzymasz piłkę i masz przed sobą ostatni ogień za którym stoi przeciwnik. Odpalasz "storm" i analogicznie masz 4 sekundy speeda dzięki czemu szybciej dobiegasz do linii końcowej.
Nadal uważasz to za niepotrzebne?
A walka w zwarciu jest rewelacyjna dzięki StockStricke wspomaganym Heavy stock potrafi walnąć za 2000. A "gut" nie dość ze nieźle bije to jeszcze zostawia blida.
Faktyczną wada tego buildu jest to, że zamiast dać 2 punkty w "Brutal Impact" można by dać w "Static Surge" co zwiększy efektywność StockStricke'a :D
Wiec nie rozumiem czemu uważasz mój build za chaotyczny....

Żołnierz nie umiera, żołnierz idzie do piekła, żeby się przegrupować.

Nasz strona na Google +1

Twitter: